Ekoloji ve Doğa Bilimlerinde R Programı ile Uygulamalı İstatistik

Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde Dr. Öğr. Üyesi Burcu MESTAV koordinatörlüğünde Ekoloji ve Doğa Bilimlerinde R Programı ile Uygulamalı İstatistik Sertifika Programı açılmıştır.

Belirli bir sistemdeki değişim süreçlerini yakalamak için çalışan Ekologlar ve Doğa bilimcilerinin, ileri sürdükleri hipotezlerini araştırmak ve kavramsallaştırabilmek için gözlemler ve deneyler aracılığıyla veri (bilgi) toplamaktadırlar. Veri, diğer bilimlerde olduğu gibi Doğa bilimlerinde oldukça önemli hatta bazı çevre politikalarının uygulanabilmesi için de bilimsel temelli kritik bir kanıttır. Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzde alanlarında verilerin hacmi ve çeşitliliği teknolojik gelişmenin paralelinde birçok faktörden dolayı artmıştır. Akan bir veri sistemi içinde bu verilerin değerlendirilmesi ve çıkarsamanın elde edilmesi aşamasında istatistiksel analizin ve modellemenin önemi her geçen gün artmaktadır.

Bahsi geçen bu artışın en önemli sebebi de küresel anlamda artan açık bilim hareketi ve alandaki bilimsel dergilerin üniversite ve enstitülerdeki araştırmacılardan modern istatistiksel araçlarla analiz talep etmesi bu ihtiyacın daha da artmasına sebep olmuştur. Araştırmacılar, bu ihtiyaçtan dolayı elde edilen verilerin kalitesini kontrol etmek, işlemek, analiz etmek ve görselleştirmek için programlama becerisine ihtiyaç duymaktadır.

Program; Ekoloji ve Doğa bilimleri (Deniz bilimleri, Ziraat, Orman, Peyzaj, vb) alanlarındaki araştırmacıların ihtiyaç duyduğu temel istatistik analizlerin R programı aracılığıyla gerçekleştirilmesi, analiz sonuçlarının yorumlanması ve raporlanması konularında beceri ve yetkinliklerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.

Başvuru için tıklayınız.